Szanowni Państwo, poniżej znajduje się przepis na pysznego Karpia osieckiego. Karp osiecki jest hodowany w Osieku od XIV wieku. Karp osiecki jest jedną z najlepszych odmian karpia w Polsce. Jest to karp premium. Wielowiekowa produkcja Karpia osieckiego jest kontynuuowana w naszej Spółce, a jego sprzedaż prowadzimi corocznie po jesiennych odłowach.
Składniki:
około 16 kawałków Karpia osieckiego,
sól,
mąka ziemniaczana,
papryka mielona,
pieprz,
30 dag tartego sera żółtego,
zielona pietruszka,
6 jajek na twardo,
masło,
40 dag podsmażonych pieczarek,
1 szklanka śmietany 30%.
Przygotowanie:
Kawałki Karpia osieckiego obtoczyć w mące ziemniaczanej z papryką i pieprzem oraz upiec na patelni w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
Upieczone kawałki ułożyć na dwie warstwy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać tartym serem żółtym, zieloną pietruszką, posiekanymi jajkami na twardo oraz usmażonymi pieczarkami.
Na wierzch dodać kilka plasterków masła oraz polać wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu śmietaną. Wstawić do piekarnika oraz piec w temperaturze od 180 oC do 200 oC przez 30-45 minut (gdy zarumieni się na wierzchu).